Önbizalmat a gyereknek!

Jakab Judit

"Önbizalommal teli, boldog gyermek, aki harmóniában él a környezetével." - azt hiszem, nincs szülő, nagyszülő vagy pedagógus, aki nem ilyen gyerekeket szeretne látni maga körül, és ne azt kívánná, hogy csemetéi ebben nőjenek fel. A megvalósításnak számos eszköze van, tárházuk végtelen, éppen ez motiválta Jakab Judit pozitív pszichológust is abban, hogy kezébe vegye a "Neveljünk boldog gyermeket" című könyvünket, és megossza velünk, hogy neki mit jelentett e számunkra fontos könyv. 

Kedves Olvasó,

Jó ideje készülök kezembe venni Maureen Healy: Neveljünk boldog gyermeket  című könyvét. Jómagam is gyerekekkel foglalkozom és 2016-ban indítottam el saját pozitív pszichológia programomat 5-7 éves gyerekeknek.

A könyv írójával, Maureen Healy-vel az a közös bennünk, hogy mindketten hiszünk abban, hogy a boldog és kiteljesedett felnőtt élet előfeltétele a belülről fakadó önbizalom megalapozása gyerekkorban.

Maureen Healey beutazta a világot, hogy összegyűjtsön olyan családok által megosztott tapasztalatokat, amik elősegítették a gyerekek belső önbizalmának megerősödését, és amik egy fenntarthatóan boldog, kiegyensúlyozott gyerekkort eredményeztek.

A könyv különösképpen kiemeli a szülők szerepét abban, hogy gyermekeik miként gondolnak önmagukra és képességeikre. Arra buzdít bennünket, hogy legyünk gyermekeink példaképei. Az, hogy mi hogyan viszonyulunk belső erőnkhöz, és mennyire hiszünk önmagunkban nagy hatást gyakorol a gyerekek bimbózó önbizalmára: „A sikeres nevelés titka, hogy olyan szülők legyünk, akik hisznek magukban és segítenek gyermekeiknek, hogy ők is higgyenek magukban”.

Az írónő öt építőelemet határoz meg a boldog és kiegyensúlyozott gyermekneveléshez:

  1. Biológia: Az egészséges táplálkozás, elegendő mozgás és alvás elősegíti az egészséges elme kialakulását.
  2. Hitrendszer: A belső önbizalom felépítése pozitív és magabiztos gondolatokból.
  3. Érzelmek: A pozitív gondolatokat magabiztos érzelmek követik.
  4. Közösség: Konstruktív visszajelzések és minőségi emberi kapcsolatok fontossága.
  5. Spiritualitás: Hinni egy felsőbb erőben és az önbizalom kiterjesztése.

Ami nagyon tetszett a könyvben, hogy a legtöbb gyakorlat és ötlet a felnőttek önbizalom erősítésére is kitűnően alkalmazható. Például hajlamosak vagyunk felnőttként elfelejteni, hogy mennyire fontos egészségesen táplálkozni, eleget mozogni és aludni annak érdekében, hogy agyunk hatékonyan tudjon működni.

A könyv foglalkozik a külső önbizalommal is, ami könnyen megrendülhet, hiszen külső visszajelzésekből nyerik a gyerekek. Carol Dweck kutatása alapján, ha gyerekeink erőfeszítését, hozzáállását és kitartását dicsérjük meg egy adott tevékenységgel kapcsolatban, akkor arra fognak belső indíttatást érezni, hogy higgyenek magukban és önbizalommal álljanak a további kihívásokhoz. Ha viszont mindig az eredményeit dicsérjük meg, abból csak külső önbizalmat nyernek és arra fognak törekedni, hogy újra megdicsérjék őket valamilyen elért eredményért (pl. első helyezés a futóversenyen). A szülőknek tehát arra kell törekedniük, hogy belső tulajdonságaik miatt dicsérjék meg gyermekeiket, hogy elkezdjenek hinni önmagukban.

Pozitív pszichológia óráim során én is mindig egy fejlődő gondolkodásmódra buzdítom a gyerekeket. Amikor valami nem sikerül és elcsüggednek, megdicsérem erőfeszítésüket és elhangzik a „még” varázsige, ami annyit tesz, hogy „még dolgozom rajta, de már nagyon jó úton járok afelé, hogy sikeresen elvégezzem az adott feladatot”.

 A könyv rengeteg napi gyakorlattal zárul, ami a mindennapokban szépen beépíthető, és hozzájárul gyermekeink belső önbizalmának építéséhez. Úgy gondolom, hogy ezek a gyakorlatok nemcsak szülőknek, hanem hozzám hasonló tanítóknak is nagyon hasznosak, hiszen mi is nagyban hozzájárulunk a gyerekek pozitív személyiségfejlődéséhez.

Nagyon tetszett az írónő holisztikus, integrál szemléletű hozzáállása a boldog gyermekneveléshez. Teljes mértékben azonosulni tudtam azzal a meglátással, hogy szülőknek és gyermekeknek egyaránt dolgozniuk kell azon, hogy eljussanak a külső önbizalomtól a belső önbizalomig. Itt a Földön senki nem ússza meg azt a munkát, hogy dolgozzon önmaga kiteljesedésén, és megtanuljon hinni önmagában.

Szeretettel ajánlom ezt a könyvet minden kedves szülőnek és kollégának, aki szeretne egy boldog és kiegyensúlyozott generáció felnövekedéséhez hozzájárulni.

Jakab Judit
Pozitív pszichológus
https://www.happyjudit.com/

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére