7 ok, amiért a hangoskönyv verhetetlen

Ismerős az a vágy, hogy bárcsak mindazt az időt, amit utazással, sportolással, főzéssel, takarítással, napozással, vagy éppen alvással töltenesz, olvasásra fordíthatnád?Hiszen bármennyire is igyekszel, a könyvhalom az asztalon egyre csak nő... És ha éppen olvasol, a többi teendő miatt van lelkiismeretfurdalásod. Mert ugye a többi feladatot sem végzi el senki helyetted, a nap pedig még mindig csak 24 órából áll. Mondják, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja, de szerintem ez cinizmus... 

 

Örök multitaskingoló vagyok - ez a védjegyem. "Be present - légy jelen" elv ide vagy oda - én nem tudok egyszerre egy dolgot csinálni, és kizárólag arra figyelni, pedig igyekszem. Már általános iskolás koromban is mindenemet le kellett foglalnom, hogy ne érezzem azt: időt pazarlok. Asztalnál ülve olvastam, az asztal alatt kötögettem és közben zenét hallgattam egész nap. A tanárok nem mindig szerették, de miután kiderült, hogy figyelek, megbocsátották... Később, amikor a jogi egyetem évei alatt dolgozni kezdtem, és napi 12-14 órát nyomtam, jól jött a korán kialakult multitaskingoló képességem. Gondolhatjátok: időm a munka mellett nem maradt semmire - így a tanulásra sem. 

Ekkor szoktam rá arra, hogy a (sokszor mások által) kidolgozott tételeket felmondtam kazettára (jaj de régen volt - nem is biztos, hogy mindenki ismeri...) és azt rongyosra hallgattam a buszon, kutyasétáltatás, futás, mosogatás vagy éppen ALVÁS közben. Gyakorlatilag "feltaláltam" a magam részére hangoskönyvet, amelyet mind a mai napig nagyon nagyon szeretek.  

Visszatekintve is úgy érzem: soha semmit nem tanultam - ami nyilván nem így volt, mert nem kaptam volna diplomát, de az kétségtelen, hogy nem éreztem tehernek. És azt sem gondoltam, hogy az utazás kárba veszett idő lenne. Lehettek sokan a buszon, lehetett félhomály vagy fáradt a szemem az egész napos képernyő előtt görnyedéstől - csak bepattintottam a fülhallgatómat, és máris egy másik  világban voltam. Mi több, azt találtam, hogy ha nem görcsölök rá az anyagra, sokkal jobban megjegyzi az agyam a hallottakat, és könnyebb felidéznem. Ígyhát rögtön több okom is volt amiért a hangoskönyv nagy kedvencem: 

1. Gyorsabb tanulás

Gondoltál arra, hogy a hangoskönyvet másfél vagy kétszeres sebességen is lejátszhatod anélkül, hogy befolyásolná az érthetőséget? Ha gyorsan akarsz átvenni hosszabb anyagokat, ez egy jó megoldás. 

2. Jobb emlékezés/könnyebb visszaidézés

Ha már egyszer olvastál egy könyvet, majd meghallgatod hangoskönyv formában, döbbenetes mértékben megsokszorozódik amire emlékezni tudsz és fel tudsz idézni. 

3. Időt spórol / hatékonyabb időbeosztást tesz lehetővé

Még a multitasking miatt kritizáló ismerőseim is belátják: a hangoskönyv számos esetben igen hasznos és hatékony. Takarítás, vasalás, futás - mind-mind olyan tevékenység, mely nem követel különösebb agymunkát. 

Vezetés közben sokszor hallgatok Lisa NicholsMarisa PeerVishen Lakhiani hanganyagokat. Mire az irodába érek, jobb a hangulatom, és jobban tudok koncentrálni. Hazefelé viszont kikapcsol, segít elengedni a munkahelyi dolgokat, vagyis nem viszem haza az irodai stresszt. 

4. Felemel / felfrissít / felvidít - inspirál - motivál - transzformál

Akárcsak a zenehallgatás, egy inspiráló történet, motivációs előadás vagy lírai történet is felvidíthat, segíthet koncentrálni vagy ellazíthat. 

Ha inspirációs anyagokat olvasol, szuper, de valószínűleg nem tudja überelni azt, amikor egy inspiráló személy hangján hallod az anyagot. 

5. Hatékony

Vannak olyan könyvek, amelyeket kifejezetten jobb hallgatni, mint olvasni. Ilyenek például az önfejlesztő könyvek,  az életrajzok és persze a mesék. 

6. Kényelmes

Manapság már az okostelefonon, iPodon, számítógépen, és az autóban egyaránt hallgathatod - külön eszköz sem kell hozzá mint anno. Mi több, ha menet közben meg kell állítanod, automatikusan onnan folytatja, ahol abbahagyatad. 

Ha könyvet olvasok, találnom kell egy csendes sarkot és arra kényszerítenem magam, hogy csak arra figyeljek, amit olvasok. A hangoskönyvet helytől, napszaktól és a zajszinttől függetlenül fogyaszthatom.

7. Preferencia kérdése

Ha valak nem szeret - vagy nem tud - olvasni, de amúgy szívesen tanul, ez a legtökéletesebb megoldás. 

A hangoskönyv, az örök tanulás, a hatékony időbeosztás, utazás, és mosogatás közbeni igen fogékony elmeállapot kihasználása iránti szenvedélyemnek hódolva érkezik is nagy kedvecem, Marisa Peer: Rendíthetetlen önbizalom című könyvének hangoskönyv változata. Fogadjátok szeretettel. 

 

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére